Om luften tar slut

När man är ute och dyker har man med sig tuber fyllda med gas som man kan andas under vatten. Det kan dock inträffa att luften tar slut när man är under vatten. Plötsligt kanske man inte får någon luft från tuberna längre, det kanske kommer vatten istället och så kommer man inte upp. Det kan ganska snabbt sluta i katastrof. Om man är en oerfaren dykare kan det vara än värre än om man har dykt under flera år. Är det så att man sitter fast i något och inte kan komma upp blir det än värre.

När man får vatten i slangen

Ibland kan det vara så att luftslangen som är kopplad till tuben lossnar. Det kan bero på att man inte har kopplat in slangen ordentligt eller liknande. Om det här händer gör man klokt i att ta sig upp till ytan snabbt. Om slangen inte suttit åt hjälper det ofta inte att sätta tillbaka den. Tuben brukar tyvärr ha hunnit tömma sig.

Problem med ventiler

Om man inte har koll på sin utrustning kan det vara så att någon ventil har gått sönder. Det kan göra att man får för lite luft, eller att den tar slut allt för fort. Ofta kan man själv skruva en del på ventilerna under tiden man dyker. En av anledningarna till att man bör prova som utrustning innan man dyker ner är just för att kolla så att allt fungerar.

Tom tub

En anledning till att man inte har möjlighet att få någon luft när man dyker är att tuben helt enkelt är tom. Det är inte alltid man har en full tub som man tror. Det är ännu en anledning till att man verkligen bör ha koll på sin utrustning och se till att man inte blandar ihop tomma och fulla tuber.

Dyka tillsammans

Det kan vara klokt att dyka tillsammans. Då har man alltid någon som kan hjälpa till om man skulle fastna eller om något annat skulle hända. Det kan dessutom vara klokt att se till att man har någon som är kvar uppe på land eller i båten om man är längre ut. Då kan den personen hålla koll på att det inte kommer någon båt eller liknande och kör precis där man dyker.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote