Farliga fiskar och annat i vattnet

När man är ute och dyker kan man vara på grunt eller djupt vatten. I Sverige är det sällan man stöter på farliga fiskar utan det är oftare som så att man kan råka ut för vassa stenar och liknande i vattnet. Men vad är det klokt att se upp för när man dyker?

Farliga fiskar utomlands

När man dyker utomlands kan det finnas en hel del olika fiskar som inte är så trevliga att komma i kontakt med. En del av dem är giftiga, andra stick, vissa bits och så vidare. En del av fiskarna är faktiskt till och med dödliga. Det är till exempel inte så många år sedan en känd person avled på grund av att en stingrocka stuckit honom. Det finns också exempel på personer som träffat på blåsfiskar och andra stickande fiskar och efter det blivit förgiftade. När man dyker och simmar på botten är det lätt hänt att man sätter handen eller foten på någon fisk som inte blir så glad och det kan sluta illa. På sajter som WWF kan man läsa mer om olika fiskarter som kan finnas i vattnet.

Vassa stenar

När man dyker i lite mörkare vatten kan det vara så att man inte alltid ser stenarna. Då kan man plötsligt råka ut för att en vass sten skadar dykardräkten. Om man har riktig otur kan den också skada luftslangar och annat. Om dykaren då befinner sig på djupt vatten kan det hela sluta riktigt illa. De vassa stenarna kan också göra så att man får blödande sår och de kan bli riktigt infekterade om man inte ser till att tvätta dem ordentligt. Ett djupt sår kan behöva sys och det kan sätta stopp för dykningen under flera dagar.

Rep och kedjor

Om man dyker där det ligger gamla båtar eller liknande är det viktigt att man ser upp för kedjor och rep. Det kan man snabbt fastna i och en dykare kan få panik om denne plötsligt inte kan komma upp till ytan igen. Det är lättare hänt än vad man kan tro att trassla in foten eller armen.

Krokar och knivar

På botten av sjöar och hav kan man hitta i stort sett vad som helst. Det är inte alls ovanligt att gamla fiskekrokar och knivar ligger där. De kan orsaka riktigt fula sår och man kan få infektioner av det. Som dykare gör man alltså klokt i att vara försiktig.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote