När bör man inte dyka?

Det är säkert många som gillar vatten och just att utforska världen under ytan är mångas absoluta önskan. I stort sett kan alla dyka. Många kan inte ge sig ner på extrema djup men några meter under ytan klarar de flesta av att vara. Det kan dock vara så att man har en sjukdom som gör att man inte alls bör dyka. Men vilka hinder kan det finnas?

Lungproblem och hjärtsjukdomar

Ofta är det problem med hjärta eller lungor som ställer till det och gör det olämpligt att dyka. Det kan till exempel vara så att man inte har lungor som tål att gaserna man andas in expanderar. Om man är hjärt-lungsjuk är det alltid klokt att rådgöra med sin läkare innan man beslutar sig för att börja dyka. Snorkla är dock inte lika farligt och det kan man oftast göra även om man har olika sjukdomar.

Andra som inte bör dyka

När det gäller dykning kan överviktiga, kvinnor, handikappade och äldre avrådas från djupa eller långa dyk. Det beror på att de helt enkelt tillhör grupper som oftare drabbas av olika dykrelaterade olyckor.

Gaserna är största problemet

För alla riskgrupper är det gasen som är det största problemet. Om man har mycket underhudsfett, vilket överviktiga kan ha, tar det längre tid innan andningsgaserna lämnar kroppen. Kvinnor har ofta mer underhudsfett än män och det är därför de också tillhör riskgrupperna. Handikappade och äldre kan ha en sämre blodcirkulation och även det är en fara vid dykning.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote