Att få dykarsjuka

En av de sjukdomar som ofta förknippas med dykning är dykarsjuka. Den kan också kallas för trycksjuka och det beror helt enkelt på att den handlar om trycket dykarens kropp utsätts för. Om en dykare måste gå upp till ytan från ett stort djup och stigningen sker allt för fort kan den här sjukdomen komma som ett brev på posten. När kroppen utsätts för snabba tryckförändringar kan små bubblor bildas i kroppen och det är de här bubblorna som orsakar tillståndet. Det är dock inte bara dykare som kan drabbas. Man kan också få dykarsjuka om man flyger i ett flygplan som inte har en tryckkabin. En astronaut kan också drabbas, liksom rymdarbetare.

Hur uppkommer åkomman?

En kropp har kvävgaser och andra gaser i kroppen. När kroppen befinner sig under tryck frisätts inte gaserna. Om en dykare stiger för fort blir gasen fri och i kroppens vävnader bildas gasbubblor. Kvävgasen hinner inte vädras ur kroppen och dykarsjukan är ett faktum. När dykaren stiger långsamt är risken för dykarsjuka minimal.

Tecken på att någon drabbats av dykarsjuka

När det gäller dykarsjuka kan man visa olika symtom från person till person. Symtomen kan också variera från gång till gång. Det beror helt enkelt på att bubblorna kan dyka upp var som helst i kroppen. Vissa får bara ledvärk, andra får lite utslag på huden. Om man drabbas riktigt allvarligt kan man bli förlamad. I dag finns det behandling att få och det är ovanligt att man dör av dykarsjuka men det kan förekomma.

Är det farligt att drabbas?

Det kan vara farligt att drabbas av dykarsjuka och det beror helt enkelt på hur pass allvarligt man drabbas. Behandling av en lättare typ av dykarsjuka består av att den som drabbats får andas in syrgas. Många gånger är det också som så att man får behandlas i tryckkammare. Det kan ske i kombination med syrgas. För att en tryckkammare ska användas behöver dock dykarsjukan vara av allvarligare grad.

Om man själv märker att man håller på att drabbas av dykarsjuka är det klokt att förmedla det till en annan dykare så snart man kan. Om man har möjlighet kan det också vara klokt att gå uppåt lite långsammare.

Kan man förebygga dykarsjuka?

Det finns flera sätt att förebygga dykarsjuka där. När en dykare stiger långsamt är risken att drabbas mycket liten. Det finns dock möjlighet att också använda sig av datorer, dykarklockor och annat för att minska risken ytterligare.

Som dykare finns det också väldigt många olika gaser att använda sig av för andning under vattnet. Vissa av dem har en annan blandning än andra och de kan med andra ord passa en person bättre än vad andra gaser gör.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote