Många anser inte att man dyker om man inte har fullständig utrustning. Att dyka omkring med bara ett cyklop eller med en snorkel är mer en lek. De riktigt erfarna dykarna har allehanda utrustning som används för att de både ska kunna se bra och andas under vattnet. Dessutom kan de snabbt ta sig fram tack vare sina simfötter. Men hur är det egentligen att dyka med tuber?
Andas genom munnen
När man dyker har man ofta en mask som täcker näsan. Man kan också använda sig av en näsklämma som sitter runt näsans yttersta spets. Det är för att man helt enkelt inte ska andas genom näsan. Erfarna dykare har ofta det här med andning genom munnen som en inbyggd funktion. De behöver ofta inte använda några klämmor. Som nybörjare är det dock väldigt annorlunda att andas in genom munnen och ut genom näsan. Det kan hända att man råkar andas in genom näsan och det kan sluta med att man går en kallsup.
En extra tyngd
När man dyker med tuber på ryggen kan man en extra tyngd på sig. Det rör sig inte om jättemånga kilo men det blir trots allt märkbart när man försöker simma uppåt i vattnet. Ju större tuber man har, desto tyngre blir det. Tuberna kan också vara tillverkade av olika material som gör dem lätta eller tunga. När man börjar dyka kan det därför vara klokt att börja med en mindre tub och sedan öka på allt eftersom man behöver mer luft och kan kontrollera vikten.
När behöver man dykartuber?
Om man är fridykare kan man simma och dyka relativt långt under vattnet utan tuber men det är inte alla som klarar av det. I de allra flesta fall behöver man extra möjlighet att andas om man vill vara under vattnet längre än ett par minuter. Det kan också vara så att man vill dyka lite djupare och se vad som finns under ytan.
Vad finns i tuberna?
I dykartuberna finns det en blandning av syre och andra gaser som gör att man kan andas. Blandningen måste vara korrekt för att dykaren inte ska må dåligt eller få syrebrist under vattnet. Om gaserna inte blandas på rätt sätt kan det också vara så att de inte klarar av trycket under vattnet. Det gäller alltså att ha koll på tuberna.