Att börja dyka

Det kan finnas många där ute som inte anser att dykning är en sport. Men för de som håller på med dykning är det faktiskt en slags sport. Precis som i många andra sporter måste man börja någon stans för att man ska bli riktigt duktig. Men hur går man tillväga om man vill börja dyka?

Dyka utan utrustning

De allra flesta har antagligen någon gång provat på att dyka helt utan utrustning. Det handlar om att man dyker i från en kant, från en brygga eller liknande. Man hoppar så att huvudet når vattnet först och sedan fortsätter man simma under vattnet. När man dyker utan utrustning kan det vara svårt att titta under vattnet och även att hålla andan.

Cyklop

När man väl har upptäckt att det är ganska fridfullt att simma under vatten kanske man vill kunna dyka och titta samtidigt. Då kan man köpa in ett cyklop. Det gör att man kan dyka i alla sorters vatten med öppna ögon utan att behöva oroa sig för att skada ögonen. Ett cyklop kan också täcka näsan och hålla för den om man vill ha båda händerna fria när man dyker omkring under vattnet.

Börja i simhallen

När man ska börja dyka kan det vara klokt att starta i simhallen. Där kan man börja på en grund del av bassängen och vattnet är också rejält mycket klarare. Det gör att man ser bättre under vattnet oavsett om man har dykartuber eller inte. Om man börjar i simhallen kan man också snabbt få hjälp om det är så att något inte skulle gå som man tänkt sig under tiden man dyker. Det finns för det mesta också instruktörer på plats som kan visa hur man gör om man känner sig osäker. Det kan dock vara klokt att undersöka om man får dyka. Är det motionssim kan det ofta vara otillåtet att dyka i bassängen.

Utbildning

För att man ska få dyka med tuber krävs det att man har ett certifikat. Vem som helst kan i stort sett gå en dykarkurs men det krävs att man är minst 15 år gammal. Man måste dessutom kunna simma minst 200 meter samt trampa vatten i 10 sekunder direkt efter simningen för att få gå kursen. Det har helt enkelt med säkerhet att göra. Utbildningen har tre delar och till en början går man mestadels in på teori. Man pratar om dykarsjuka, säkerhet och annat. Först efter det kan man få prova på ett dyk i bassängen. Det tar flera veckor och ibland månader innan man får ge sig ut och dyka med tuber i hav eller sjö. Det är också prov som måste genomgås med godkänt resultat innan man får sitt certifikat.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote