Harpunfiske

Det är inte tillåtet för dykare att harpunfiska i Sverige enligt svensk lag och av den anledningen finns inga harpunkurser i Sverige. Däremot är harpunfiske tillåtet i andra nordiska länder. När lagen som förbjöd harpunfiske kom till fanns det inte många dykare som var intresserade av denna typ av fiske. Det har senare spekulerats från flera dykare att lagen kom till eftersom harpunjakt ansågs vara djurplågeri eller för att skydda det svenska fiskbeståndet.

Det är inte olagligt att handla en licensfri harpun i Sverige men den får inte användas i svenska vatten. För att en harpun ska vara licensfri krävs att harpunen är maximalt femtio centimeter och endast drivs med gummiband. För att kunna jaga behöver du ha en harpun som är längre, helst etthundra centimeter (eller längre), vilket kommer att ge bättre precision för att jaga fisk. Självklart beror valet av harpun på vilken typ av fisk du jagar. För jakt av bottenfisk på nära håll är en kort harpun, även kallad Hawaiian sling, alldeles utmärkt. Om du är ute efter att skjuta fritt simmande fisk från längre avstånd behövs en kraftigare och längre harpun.

För att undvika problem med tullen är ett gott råd att hyra eller köpa en harpun för harpunfiske utomlands. För den som vill harpunfiska i exempelvis Thailand är det rekommenderat att skaffa en harpun som är 90 till 110 centimeter lång och som drivs med gummiband. En sådan harpun är lättare att ladda om för den som är lite ovan och de fungerar bra. Bäst är att hyra harpunen eftersom det kommer att bespara dig problem med tullen på hemfärden. Hawaiian sling är ett annat licensfritt alternativ som inte kommer att ge några tullproblem.

En av världens farligaste och mest extrema jobb är harpunfiske på djupt vatten där dykare jagar havets dyrgripar. Dykare kastar sig ner i den Mexikanska golfens bråddjup med risk för sina egna liv. Attacker från hajar är alltid en påtaglig fara men även risken att drabbas av dykarsjuka samt förlamning. Förtjänsten är stor och de kan tjäna mer än tiotusen kronor per dag.

För dig som åker utomlands på semester för att dyka samt kanske prova på harpunfiske finns bra och pålitliga bevattningslösningar för dina växter hos Wexthuset. Här kan du bland mycket annat hitta pålitlig droppbevattning för växthus samt flera andra bra lösningar för bevattning av trädgård, balkong samt krukväxter. Med dessa enkla och prisvärda produkter av hög kvalitet behöver dina växter inte dö av övervattning eller undervattning. Genom smarta samt flexibla självbevattningssystem kommer dina växter att få rätt bevattning.

För fridykare att kunna harpunfiska i djupa skandinaviska vatten krävs erfarenhet. Eftersom det är beckmörkt i dessa djup behöver man använda ficklampa för att se om en fisk gömmer sig i håligheter. Harpunen bör vara redo att skjuta vid upptäckt av en fisk. En harpun för denna typ av jakt bör vara relativt kort för att kunna skjuta in i håligheter och under stenar. För att jaga flundra behöver dykaren röra sig utmed botten och hålla ett skarpt öga efter flundrans ögon som vanligtvis sticker upp ur sandbotten. Flundror brukar inte fly utan litar helt på sin skyddsfärg. Gäddor är bäst fångade i grundare vatten medan torsk, flundra och lake kommer att kräva djupare dykning. Harpunfiske är ett selektivt fiske och inte rovfiske. Dykaren väljer ut rätt fisk i rätt storlek och lämnar sällsynta fiskar ifred.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote