Dykning som hobby

Den som någon gång sett en naturfilm där dykare med sakta pendlade simfenor glider fram i ett blågrönt hav bland koraller eller färgglada fiskar kan säkert förstå lockelsen i att lära sig dykning. Det är inte ovanligt att dykning finns med som attraktion på resmål ute i världen. Röda Havet är känt för sitt klara vatten och många har kanske snorklat över något rev för att få se en liten del av denna fantastiska undervattensvärld.

Dykcertifikat

För att få hyra dykutrustning utomlands krävs vanligtvis ett dykcertifikat och många passar på att skaffa ett sådant på utlandsresan. Det är förstås ett trevligt sätt att förena nytta med nöje och samtidigt kunna påbörja sin dykarkarriär i varma, klara vatten. Den som sedan vill fortsätta att dyka på hemmaplan i Sverige kommer att möta betydligt tuffare förhållanden. Det kan vara både mörkt och kallt och inte alls lika behagligt som på varmare breddgrader. Om du däremot väljer att ta ditt certifikat i Sverige kommer utlandsdykningarna att vara ren och skär njutning i framtiden.

Dykning är en krävande sport och därför krävs godkänd hälsodeklaration innan du får gå din dykutbildning och kunskaperna du får där gör att du blir en säker och ansvarstagande dykare som är väl rustad för att lösa eventuella problem under dyken. Det här är en hobby som kräver en del av dig både fysiskt och teoretiskt. Det kräver stor koncentration under dyken vilket kan ge en härlig avkoppling från sådant du gör på jobbet vare sig du är WordPress-utvecklare eller jobbar som sjuksköterska på någon IVA-avdelning.

Det finns flera olika nivåer på certifikaten så du successivt kan bygga på dina kunskaper och därmed också få möjlighet till mer spännande dyk på djupare vatten. Utbildning för sportdykare kan du få hos bland annat CMAS/SSDF i Sverige och de har byggt upp utbildningen i flera steg.

Enstjärnigt certifikat

Detta certifikat kan du få efter att ha genomfört grundkursen. Du får lära dig bland annat att förstå dyktabeller och dykfysik. Självklart får du också dyka en hel del och utbildning i HLR (hjärt-lungräddning) ingår också.

Tvåstjärnigt certifikat

Bygger vidare på grundkursen och har inslag av vrakdyk, vinterdyk och du får också mer kunskaper både teoretiskt och praktiskt för lite mer avancerad dykning. Med denna påbyggnad har du kvalificerat dig för att kunna dyka på max trettio meters djup.

Trestjärnigt certifikat

Ytterligare kunskaper får du i den här påbyggnaden som ger dig mer kompletta kunskaper inom både teori och praktik. Du får öva avancerade dykmetoder och kan också få leda dykgrupper med andra dykare.

Börja med provdyk

Är du nyfiken på dykning kan du börja med ett enklare provdyk där du tillsammans med en instruktör får lite teorikunskap innan du testar att dyka på riktigt i bassäng med lånad utrustning.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote