Annan kringutrustning

Det finns också en hel del annan utrustning som en dykare kan behöva använda sig av. Några saker är för säkerhet, andra för att se och synas. Det finns också olika redskap som används för att samla in material, djur och annat från botten. Men vilka olika saker kan dykaren ha nytta av?

Ficklampa

De allra flesta dykare har med sig ficklampor i olika storlekar ner i vattnet. De gör helt enkelt att dykaren kan se även när det blir mörkt längre ner i djupet. En ficklampa kan också användas för att avleda uppmärksamhet om till exempel en haj skulle dyka upp.

Tång

En tång är alltid bra att ha med sig. Den kan till exempel användas om dykaren finner fiskar som har krokar i munnen, eller om dykaren själv fastnar i något. Det kan vara tången som räddar dykarens liv när denne fastnat.

Korg

Om dykaren ska samla in till exempel sjöborrar eller andra djur, tång eller liknande finns det olika typer av korgar som kan användas. De flesta av dem är tillverkade av någon slags nät så att dykaren inte behöver släpa med massor av vatten uppåt.

Ringar och lådor

Ringar och lådor kan användas för att samla in fiskar och annat. Ringen kan fästas i dykarens bälte vilket gör att dykaren fortfarande har båda händerna fria.

Viktbälte eller dykarväst

Om dykaren använder en våtdräkt behöver denne en dykarväst eller ett viktbälte för att kunna ta sig ner i vattnet. Annars är risken stor att dykaren flyter upp till ytan igen. Om det skulle inträffa något nere på djupet kan dykaren släppa av vikter för att gå uppåt mot ytan igen. Det gäller dock att gå långsamt till väga. Annars finns risken att drabbas av dykarsjuka och då bör SOS larmas omgående så att man snabbt kan få hjälp.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote