Våtdräkt och torrdräkt

När man dyker bär man oftast en dräkt på kroppen. Om man dyker med tuber bär man alltid en dräkt. Men vilka typer av dräkter finns det och vad skiljer dem åt?

Våtdräkt

En våtdräkt är en slags dräkt man har på kroppen när man dyker. De kan se ut på lite olika sätt och täcka olika mycket av kroppen. De flesta dykare har dock en dräkt som täcker hela armarna, benen samt också har en luva över huvudet. En våtdräkt är tillverkad i neopren som är ett mycket stretchigt material. Våtdräkten släpper in en del vatten och man är alltså inte helt torr på kroppen. Neoprenet fungerar något isolerande och kan också ha lite flytkraft.

Torrdräkt

En torrdräkt är en dräkt som tillverkas i gummi eller någon form av gummiblandning. Dräkten isolerar lite men då den inte släpper in något vatten alls måste den i regel kompletteras med ett underställ som isolerar ytterligare. En torrdräkt är helt vattentät och man måste se till att den sluter tätt kring ansikte, armar och ben. Det kan annars bli livsfarligt om dräkten fylls med vatten som inte kan komma ut. Om man dessutom har underställ på sig kommer man att väga rejält mycket och det blir otroligt jobbigt att simma. När man dyker med en torrdräkt kan man i de flesta fall koppla den till luft och genom luften reglera vikten i vattnet. Man behöver alltså ingen dykarväst för att bli tyngre vilket krävs om man använder sig av en våtdräkt. Fördelen med torrdräkten är att den kan användas även i kyligare vatten. Den är dock dyrare i inköp än vad en våtdräkt är.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote