Dykning som fascinerar

Dykning är en sysselsättning som fascinerar de flesta, inte minst de som dyker för att utforska grottor och gamla vrak. Det är också en sport som kräver att den som utövar den har huvudet på skaft. För att få dyka med syrgastuber behöver man nämligen ha ett dykarcertifikat som man erhåller efter en utbildning som består av både teori och praktik. Dykaren behöver kunna hantera utrustning på rätt sätt för att inte utsätta sig för onödiga risker.

Vrakdykning

Det som gör vrakdykning till en speciell upplevelse är känslan av historiens vingslag, livets bräcklighet och själva vrakets många gånger imponerande storlek. Det finns naturligtvis ofta också en dramatisk berättelse om hur det gick till när fartyget hamnade på havets botten. Det finns gott om gamla vrak och historiska sevärdheter under vatten över hela världen. För den som har vrakdykning i blodet finns det dock några särskilda skepp att besöka. Man behöver dock inte åka utomlands för att vrakdyka. I svenskt vatten finns nämligen en hel del förlista skepp att upptäcka. Svensk historia är fylld av erövringskrig och skyddspatrulleringar längs landgränserna. Stormaktstidens 1600- och 1700-tal har lämnat många vrak bakom sig som bjuder på dykning i världsklass.

Bara i Östersjön tror forskarna att det kan ligga drygt 40 000 vrak, även om endast ett fåtal av dem är bekräftade och registrerade. Det gäller dock att tänka på säkerheten när man dyker och vara försiktig i sitt utforskande av de gamla och många gånger bräckliga vraken. Själva upplevelsen kan vara både hårresande och kittlande på samma gång. Den som behöver lite omvårdnad efter dyket hittar behandlingar och produkter hos Nordic Hair som även sysslar med hårtransplantationer och behandlingar av tunt hår.

Grottdykning

Grottdykning utförs av specialister med extra träning och utbildning. Risken att fastna är överhängande och sikten är ofta dålig på grund av grumligt vatten. Det finns med andra ord inget utrymme för misstag. Denna typ av dykning är både fascinerande och krävande på samma gång. Planering och erfarenhet är A och O. Det är inte bara äventyrslust som driver en del dykare att ge sig in på utforskning av grottor utan det görs också i forskningssyfte. Dels vill man veta vad som döljer sig i dessa miljöer, dels vill man samla in prover för analys. De dykare som hobbydyker drivs kanske mest av adrenalinkicken.

Att ge sig ner på havets botten med syrgastuber på ryggen, iklädd våtdräkt och mask inger en hel del respekt för elementen och de villkor som råder långt nere under ytan. Här finns en helt annan värld som lockar. Korallrev, grottor och vrak får årligen besök av tusentals dykare som vill se en värld helt olik den som vi ser ovanför ytan varje dag.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote